Gustavsfors sluss

Slusstationen är en enkelsluss med en nivåskillnad på 2,8 meter.
Gustavsfors slusstation är en enkelsluss som leder från sjön Lelången in till sjön Västra Silen. Det är sluss nr 23 i Dalslands kanal.
Slussen har en nivåskillnad på 2,8 meter. Ovanför slussen korsas kanalen av en fast bro med 11,75 meter fri höjd och 4,2 meter genomfartsbredd.
Slussen i Gustavsfors ligger "mitt i smeten". Här kan du välja att äta på tre olika ställen, som ligger direkt vid slussen och du kan handla på en femminuterspromenad hos ICA Optimisten. Det finns flera övernattningsmöjligheter och du kan hyra både kanot och cykel.

Gustavsfors Bruk grundades 1747 av bröderna Nils och Jöns Koch, två förmögna borgare från Uddevalla. Från början var det ett järnbruk och i början av 1800-talet intresserade sig den legendariske Gustaf Ekman för företaget. Ekman, som var den som utvecklade järnhanteringen och därmed Sveriges välstånd, införde lancashireprocessen i Gustavsfors. 1873 omvandlades dock bruket och blev en av landets första pappersmassafabriker. Den verksamheten fortsatte till strax efter andra världskriget då bruket lades ner.

Idag är besöksnäringen den viktigaste inkomstkällan för Gustavsfors. Det är sommartid som det idylliska samhället lever upp. Men då och då händer det saker. Ibland kommer filmare. Den dansk-svenska filmen Midsommar med Tova Novotny i en av huvudrollerna, spelades delvis in i Gustavsfors för att ta ett exempel.
Om du kikar över den långsmala sjön Lelång, ser du Torrskogs kyrka, vackert belägen på en udde alldeles vid vattnet. Där kan du titta på den gravsten, i form av en trädstam, som Selma Lagerlöf lät resa till minne av sin syster Anna som dog, alldeles för ung, på Gustavsfors Herrgård.
INFO
Plats
Arrangör
Dalslands Kanal AB
Nils Ericsons väg 1
464 72 Håverud
info@dalslandskanal.se
Namn
Gustavsfors sluss
Adress
Bruksvägen
10
666 93 Gustavsfors
Kommun: Årjäng
Tillbaka
Gustavsfors
Besök hemsida
Dalslands kanal
Båt
Hus & kulturmiljöer
Kanot
Slussar