Årjängs Travbana

Travbanan i Årjängs är av många ansedd som Sveriges vackraste. I Årjäng är travet en utflyktsplats för hela familjen. Trav och hästar är inte bara en sport utan en livsstil som präglat bygden under många år. Så ta en tur till travet, avnjut en god middag på travrestaurangen eller packa din egen picknickkorg. Hur som helst kan vi lova dig en spännande och kanske annorlunda dag. Gör också ett besök på Nordiska Travmuseet. Enda museet i sitt slag i norra Europa.

V75 och Årjängs Stora Sprinterlopp

Årjäng kör V75 varje år och detta är då naturligtvis årets höjdpunkt. På V75-dagen kommmer det ca 13 000 personer. Då körs även travets största lopp, Årjängs Stora Sprinterlopp som förnärvarande har ett förstapris på 700 000 kronor.

Kuriosa

  • Årjängstravet besöks av ca 40 000 personer per år.
  • På banan i Årjäng finns 5 proffstränare. Totalt har proffstränarna 90 hästar i träning.
  • Årjängstravet delar ut 11,6 miljoner i hästägarpriser.
  • På en tävlingsdag jobbar det ca 100 personer + alla i stall och restauranger
  • I Västra Värmland finns det ca 700 hästar.
  • Årjängs kommun kan ståta med en världsmästare, Callit som 1987 vann VM i USA och
    en derbyvinnare, Gazza Degato som 2004 vann Derbyt på Jägersro i Malmö!

Historik

När travbanan i Årjäng började byggas 1936, fanns i hela landet bara 3 fasta landbanor. Jägersro, som anlades redan 1907, Solvalla - invigd 1927- och Bergsåker som startade 1932. 1936 tillkom
inte mindre än fyra nya banor. Förutom Färjestad och Årjäng var det Östersund och Åby, som öppnade sina portar det året. Av landets sju banor låg alltså två i Värmland. Detta är inte så konstigt med tanke på det utpräglade hästintresset som finns i Värmland.

Wermlands trafvarsällskap bildat 1882 är fortfarande landets äldsta fasta organisation. Årjängstravets i särklass största travdag var 17 juli 1954 i den s k Francesgalan. Det var Sören Nordin och Frances Bulwark som drog land och rike runt. I Årjäng kom det drygt 15 000 personer, detta ledde i sin tur till bilköer på 4 - 5 mil. 1960 blev det uppsving på travsporten i Sverige när V5 infördes, ett spel som är mycket populärt även idag. 1974 infördes V65 som numera heter V75 och det blev vändpunkten för hela Sveriges travsport. Det är tack vare detta som Sverige håller världsklass inom trav. 

 

Det finns något i hästens yttre som är bra för människans inre